www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download
 
 Announcement 
   Jesteś nowy? Kliknij tutaj!    Zgłoś grę Civ6     Zgłos grę Civ5    Zgłoś grę Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIĘ NA GRĘ    Na ircu jest users osób. Załaduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic


Jak grać w Civ5 bez STEAM przez VPN
Author Message
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
  Posted: 2012-06-05, 19:02   Jak grać w Civ5 bez STEAM przez VPN


Dzisiaj zupełnie przez przypadek odkryłem serwis EVOLVE https://www.evolvehq.com
To bardzo rozbudowany system do tworzenia wirtualnych sieci LAN i grania w nich. Co najważniejsze bez większego problemu umożliwia granie w civ5 w wirtualnym LAN.

Nie jestem pewien czy VPN poprawi stabilność MP ale prawdopodobnie rozwiązać wiele problemów z ustawieniem firewall i routerów, które mogą mieć niektórzy gracze.

Procedura instalacji jest następująca:
1) Ściągamy sobie klienta Evolve http://forum.civilization...vesetup_175.zip
(lub bezpośrednio z strony evolvehg.com: https://www.evolvehq.com/client/ ).
2) Rozpakowujemy ZIP i uruchamiamy EvolveSetup.exe
3) Instalacja klienta trochę potrwa, jest wieloetapowa.
4) W między czasie wchodzimy na stronę https://www.evolvehq.com i rejestrujemy się na niej klikająć START PLAYING
5) Uruchamiamy sobie EVOLVE i logujemy się na swoje konto
6) Po uruchomieniu pokazuje się nam taka aplikacja:

7) Klikamy File/Preferencje i aktywujemy sobie 3 pierwsze funkcje (nie są niezbędne ale się przydają):

8) Restartujemy komputer
9) Ponownie uruchamiamy Evolve i następnie klikamy multiplayer/hostgame -> w ten sposób tworzymy tzw "Party"
10) Zapraszamy na swoje Party graczy z którymi chcemy grać

11) Uruchamiamy grę.
12) W zakładce Liblary powinna nam się pokazać informacja o Civ5.

12) Odpalamy grę z opcji LAN


W ten sposób można grać w momencie jak padnie STEAM lub z kimś kto nie chce używać STEAM a miałby ochotę z nami zagrać. Bez kłopotu i wirusów jak na civplayers.ru!

Link do sieci VPN Civ5 (KAC-CIV5-VPN):
https://www.evolvehq.com/...VS8nFP3qW31CMDU

Link do sieci VPN civplayers.com (zagraniczni gracze):
https://www.evolvehq.com/...8c1ljVrYJJc1stU

Link do kanału chat graczy civplayers.com (lobby ;) ):
Profil: https://www.evolvehq.com/groups/922


Link do mojego profilu na Evolve:
https://www.evolvehq.com/...XZfg53y1IcRBdWk

Dodatkowo jeśli ktoś chce być dodany jako admin do tych grup to niech mi da znać na prv.
Last edited by Nefliqus on 2012-06-08, 13:22; edited 17 times in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
Posted: 2012-06-06, 18:56   

Jestem pod wrażeniem tego systemu. Dziwne że nie jest jeszcze popularny. To takie połączenie IRC, TeamSpeak, Hamachi VPN i funkcji obsługi gier w STEAM. Dla mnie jest to o wiele lepsze narzędzie niż STEAM, 100x wołałbym grać za pomocą Evolve niż STEAMa.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
Posted: 2012-06-08, 10:11   

To Evolve coraz bardziej mi się podoba. Dzisiaj odkryłem ze ma wbudowany własny firewall. Zakładając VPN możemy sobie okreslić dla jakiej gry zakładany jest VPN i Evolve w takiej sieci otworzy jedynie porty wymagane przez daną grę. Co oznacza że np. FTP lub inne serwisy w takiej sieci nie będą działały a gra będzie śmigać. Takie rozwiązanie jest po porostu bezpieczne.

To zabezpieczenie można tez sobie wyłączyć w preferencjach przez odhaczenie opcji "Prohibit..."


Trochę mnie denerwuje masa okienek ale można w opcjach ustawić sobie "Lunche Evolve Silently" i program uruchomi się jedynie jako ikonka na wierszu poleceń.


Nie ma tez żadnych reklam. Cały ten projekt jest pomyślany jako platforma dla producentów gier. Zarabiają na sprzedaży licencji producentom gier a nie na reklamach i graczach. Dlatego interfejs użytkownika jest trochę toporny a samo Evolve słabo znane.
Last edited by Nefliqus on 2012-06-08, 10:13; edited 4 times in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
Posted: 2012-06-24, 13:38   

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
Posted: 2012-06-24, 15:48   

UWAGA:

1) Zauważyłem że jak się włączy sharing (współdzielenie łącza) to nie da się odpalić civ5 z trybie LAN. Trzeba wyłączyć współdzielenie i ponownie uruchomić civ5.

2) Nie grajcie na tym VPN z civplayers.ru, jest jakiś podejrzany. Używajcie EVOLVE VPN, sprawdza się bardzo dobrze i nie ma żadnych virusów.
Last edited by Nefliqus on 2012-06-24, 15:53; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Hefalumbiarz 


Joined: 25 Jul 2012
Posts: 2
Posted: 2012-07-25, 12:17   

Próbuje zagrać przez ten program ale jak włączę grę razem z tym programem to mam czarny ekran. a nie wiem czy vpn będzie działać jeżeli najpierw włączę civa a potem dopiero EVOLVE.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
Posted: 2012-07-25, 12:42   

Po pierwsze kup legalna wersję to nie będziesz miał problemów.

W jakim momencie pojawia Ci się ten czarny ekran?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Hefalumbiarz 


Joined: 25 Jul 2012
Posts: 2
Posted: 2012-07-25, 12:43   

Mam te całe reklamy. a potem zamiast filmiku czarny ekran ale jest sound z filmiku .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
Posted: 2012-07-25, 15:46   

Masz coś skopanego w ustawieniach. Nie pomogę Ci. Ja uruchamiam najpierw EVOLVE potem CIV5 i wszystko śmiga. Należy tylko pamiętać aby w Windows wyłączyć udostępnianie połączenia internetowego bo Civ5 sobie z tym nie radzi.
Last edited by Nefliqus on 2012-07-25, 20:16; edited 2 times in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Roobothell


Joined: 26 Jul 2012
Posts: 1
Posted: 2012-07-26, 18:21   

Witam. Mam pytanie. Próbuje grać z kolegami w Civ5 przez evolve ale nie mogę do nich dołączyć - mam oryginała
jak włączyć civ5 nie włączając steam?
czy może nie mogę z nimi grać?
a i jak oni zrobią lobby to mam runtime error....
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
Posted: 2012-07-26, 19:17   

Roobothell wrote:
Witam. Mam pytanie. Próbuje grać z kolegami w Civ5 przez evolve ale nie mogę do nich dołączyć - mam oryginała
jak włączyć civ5 nie włączając steam?
czy może nie mogę z nimi grać?
a i jak oni zrobią lobby to mam runtime error....


Musisz zrobić kilka rzeczy:
-STEAMa przełączyć w tryb offline
-wyłączyć w windows udostępnianie połączenia (sharing) bo civka sobie z tym nie radzi
-musisz mieć unikalny nick, inny od twoich kolegów
-najpierw odpalić Evolve potem steam i civkę (niestety z steamem jest trochę zabawy)
-musisz mieć taką sama wersję gry co twoi koledzy
-musisz mieć takie same zmiany w plikach XML, jak coś zmieniałeś lub oni coś zmieniali to te zmiany muszą być takie same na każdym kompie

Dodatkowo pamiętajcie że wynik gier możecie zgłaszać do rankingu. Zawsze więcej emocji generuje gra o stawkę.
Link do zgłaszania gier:
http://civilization.org.p...=newtopic&f=315
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Dr4gOPL


Joined: 17 Jul 2013
Posts: 2
Posted: 2013-07-17, 18:28   

Jak wyłączyć w windows udostępnianie połączenia ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Nefliqus 



Helped: 5 times
Joined: 16 Sep 2010
Posts: 4337
Piwa: 48/66
Location: Wawa/Wroc
pułkownik  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  II miejsce w Pucharze KAC - I Puchar Kac Civ5 
Posted: 2013-07-17, 21:38   

Network/propertis/PPL na danym połączeniu/w opcjach Udostępnianie wyłącz
Jakoś tak
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
borton


Joined: 06 Apr 2017
Posts: 1
Posted: 2017-04-06, 13:32   

Witam.
Odświeżę temat bo widzę, że jakiś czas już minął.

Mam problem ze swoimi Civkami i nowym sprzętem jaki kupiłem niedawno. Odświerzyłem park maszynowy i posiadam dwa nowe laptopy z windows 10 na pokładzie (nic innego już nie zainstaluje niestety).
Do tej pory miałem lapka z win 8.1 i stacjonarke z win 7 i gra w sieci LAN z rodziną śmigała bez żadnych dodatków typu Evolve.
Po zmianie sprzętu nie jestem w stanie połączyć się żadnym komputerem do hosta w sieci lokalnej w grze. Normalnie gry działają, można grać przez internet, ale w sieci wewnętrznej LAN już nie i dzieje się tak z każdą grą.
Nie pomaga wyłączanie współdzielenia łącza, wyłączanie firewall'a, czy defendera. Mam oryginalne i te same wersje gier.
Zainstalowałem na obu kompach Evolve wg tego poradnika. Zaproszenie, odpałka gry i dupa. Jak tworzę hosta dla sieci lokalnej to drugi laptop hosty nie widzi (i tak na zmiane).

Macie jakieś pomysły co może być nie tak? Będę wdzięczny za każdą poradę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
korilski


Joined: 03 Aug 2017
Posts: 1
Posted: 2017-08-08, 20:27   

Próbuje grać z kolegami w Civ5 przez evolve ale nie mogę do nich dołączyć - mam oryginała
jak włączyć civ5 nie włączając steam?
_________________
Tania Kamagra
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Podobne Tematy
Topic Author Forum Replies Last Post
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Kary nałożone przez Admina
cheos Dyplo 7 28 2012-09-25, 01:02
cheos
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Kary nałożone przez Admina
Rihiter Dyplo "Miś" 2 13 2012-08-26, 13:43
Rihiter
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Kary nałożone przez Admina
Bodek Dyplo #6 3 2011-04-13, 17:38
Bodek
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Announcement: Kary nałożone przez Admina
ScoobyDoo Dyplo 8 7 2013-07-31, 10:13
Bodek
No new posts Announcement: Zapisy do I mini turnieju Civ5
nie pchać, kolejka obowiązuje :)
giggs I mini turniej Civ 5 31 2011-08-23, 10:31
leszek1976

Czas generowania strony : 0.28 s.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group