www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download
 
 Announcement 
   Jesteś nowy? Kliknij tutaj!    Zgłoś grę Civ6     Zgłos grę Civ5    Zgłoś grę Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIĘ NA GRĘ    Na ircu jest users osób. Załaduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

brakmiastapanstwasurowca

Państwa miasta i brak surowca
Author Message
krzyByd


Joined: 17 May 2016
Posts: 2
Posted: 2017-08-09, 15:40   Państwa miasta i brak surowca

Witam,
Właśnie gram w Civ 5 ze wszystkimi dodatkami, ze wszystkimi patchami. Gra jest na steam-ie.
Rozgrywkę prowadzę Polską. Brakuje na moich terenach węgla, więc postanowiłem podkupić któreś państwo miasto, które owy surowiec posiada, by przekazali mi go do mojego państwa.

Screenshot: https://ibb.co/fTgFGa

Jak widać, M'banza Kongo jest moim sojusznikiem. Mimo to węgla nie otrzymuję. Państwo miasto na węglu posiada kopalnię, więc surowiec jest wydobywany. Jakie jeszcze warunki powinienem spełnić? Czy państwo miasto musi posiadać odpowiednią technologię?

Pozdrawiam,
Krzysztof.
Last edited by krzyByd on 2017-08-09, 15:42; edited 2 times in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Cholernik 



xfire: Cholernik
Helped: 14 times
Age: 34
Joined: 11 Oct 2010
Posts: 2386
Piwa: 50/26
podpułkownik  Brązowy zlotowicz - 1 zlot  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  Przeżycie w Dyplo - Dyplo 9  Przeżycie w Dyplo - Dyplo Miś 2  I miejsce w Pucharze KAC - w turnieju drużynowym Civ 5  Wygrany jeden GOTM 
Posted: 2017-08-09, 18:39   

A weź wrzuć fotkę z użyciem surowca - węgla
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
krzyByd


Joined: 17 May 2016
Posts: 2
Posted: 2017-08-09, 19:34   

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale już wszystko wiem. Zajrzałem na zagraniczne fora i okazuje się, że wiele osób miało i ma z tym zagadnieniem problem.

Niestety w civ 5 błędnie pokazywane są informacje o możliwościach jakie państwa miasta posiadają. Nie uwzględniają one stanu aktualnego, tylko stan ogólny. Oznacza to, że należy poczekać, aż nasz sojusznik zdobędzie odpowiednią technologię. Nigdzie jednak nie ma informacji na jakim etapie technologicznym są państwa-miasta co skutkuje tym, że wyprzedzając wszystkich pod względem technologicznym możemy nie zdobyć surowca od państwa-miasta przez pewien okres czasu. W takim przypadku zostaje nam tylko poczekać, aż sojusznik zdobędzie odpowiednią technologię.

Sprawdziłem te rewelacje na aktualnej rozgrywce i rzeczywiście po pewnym czasie dostałem węgiel zgodnie z ukazanymi wartościami na surowcu.

Ludzie w celu obejścia problemu proponują by przyjrzeć się ile "młotków" jest wytwarzanych przez kopalnię. Na screenie podanym przeze mnie widać, że kopalnia wytwarza 4 młotki co dowodzi tego, że państwo-miasto nie posiada odpowiedniej technologii do wykrycia węgla. Gdy taką technologię zdobędzie kopalnia wytwarzać będzie więcej młotków (chyba 6).

Rzeczywiście przetestowałem to i tak się stało. Problem został, więc rozwiązany, ale przyznać muszę, że jest to strasznie irytujące. Tego typu informacje powinny być lepiej wyświetlane na UI. W CIV4 wszystko było wyraźne i jasne :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Podobne Tematy
Topic Author Forum Replies Last Post
No new posts Sticky: Państwa biorące udział w Dyplo 7/ Państwa zniszczone
wnuczus Kalendarium 26 2012-10-10, 22:01
czajmen
No new posts Sticky: Państwa biorące udział w Dyplo 8 / Państwa zniszczone
czajmen Kalendarium Dyplo 8 5 2013-04-08, 14:33
Bobek1971
No new posts Sticky: Największe miasta
pawelt Dyplo #3 1 2017-06-08, 18:54
ProGracz
No new posts Sticky: Skrypcik do wyliczenia jakie miasta ma przeciwnik z populacj
LDeska Strategie i taktyka - Civ4 12 2007-09-07, 13:36
LDeska
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Sticky: Pakt "przekazanie miasta inkaskiego Huamnaga faustowi&q
ScoobyDoo, cheos, faust_
wnuczus Pakty już nie (f)tajne 1 2012-10-03, 22:04
wnuczus

Czas generowania strony : 0.24 s.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group