www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download

Announcement 
   Jeste¶ nowy? Kliknij tutaj!    Zg³o¶ grê Civ6     Zg³os grê Civ5    Zg³o¶ grê Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIÊ NA GRÊ    Na ircu jest users osób. Za³aduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

dyskusja

Closed by: ScoobyDoo
2020-08-27, 12:10
Dyskusja
Author Message
Wolfenlane 

Piwa: 10/5
starszy szeregowy 
Posted: 2019-06-11, 21:09   

Jaki by¶ proponowa³?
Postaw piwo autorowi tego posta

Cholernik 

xfire: Cholernik
Helped: 14 times
Piwa: 59/35
podpu³kownik  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Pomocna d³oñ – pomóg³ minimum 10 razy  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶ 2  I miejsce w Pucharze KAC - w turnieju dru¿ynowym Civ 5  Wygrany jeden GOTM 
Posted: 2019-06-12, 19:42   

Globalna wojna termoj±drowa brzmi zachêcaj±co :hyhy:
podobnie Czarna ¶mieræ

Bobek1971 

xfire: bobek1971mie
Helped: 8 times
Piwa: 91/377
genera³ broni  Br±zowy order za specjalne zas³ugi - Astro Puchat, Kalendarium Dyplo 5, grafiki, random  Srebrny civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo1  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo4,5  II miejsce w sezonie GOTM - I sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - I sezon Maxman  III miejsce w sezonie GOTM - II sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - II sezon Maxman  Z³oty gracz w demokracjê - GwD1  Z³oty gracz w demokracjê - GwD2 
Posted: 2019-06-13, 19:15   

:)

itkovian 

Helped: 3 times
Piwa: 31/29
starszy chor±¿y sztabowy  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo Mi¶ 2  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo8  Prze¿ycie w Dyplo - DyploMi¶3 
Posted: 2019-06-25, 07:28   

Setiemu gratulujemy wygrania kolejenej gry tak naprawdê od podboju Bobka. Ale postanowi³em wykoryzstaæ dalsz± grê na naukê bo ma³o gram od renesansu wzwy¿ :) . Tak ¿e jeszcze kilka turek poci±gniemy ? :) .

P.S Seti to inna liga jak Jarek w t± grê.

Seti_ 

Piwa: 21/8
starszy plutonowy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier 
Posted: 2019-06-25, 09:20   

Spoko, jak dla mnie to mo¿emy graæ nawet do koñca :)

jarek17777

Piwa: 15/53
starszy plutonowy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo XIII 
Posted: 2019-06-27, 13:03   

Na jakim jeste¶cie etapie panowie ? Bo prawie nas zdublowali¶cie w turkach.
Mo¿na prosiæ o jakie¶ save'y i has³o z tur 50 100 150 200 ?

itkovian 

starszy chor±¿y sztabowy  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo Mi¶ 2  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo8  Prze¿ycie w Dyplo - DyploMi¶3 
Posted: 2019-06-27, 14:54   

II W¦ samolotow statkow czo³gów itp. Ja nie przechowuje savów :) .Tzn jestem ja i Setii ogólnie fajnie jest mieæ sojuszników ale to Setii ich móg³ podbijaæ i zwiêkszaæ przewagê produkcyjn±.

Ale w sumie i tak jestem zadowolony do tej pory Setii rozje¿dza³ mnie z palcem w 4 lit a teraz te¿ to zorbi ale ilo¶ciowo i na okrêtkê a nie jak w ost grach ja mam arkebuzy i kawalerie a Setti Czo³gi i samoloty :D

itkovian 

Posted: 2019-06-30, 17:29   

Samoloty s± OP OP OP przy nich inne unity to tylko dodatek. Co¶ powinni z tym zrobiæ. Bo gra jest do samolotów tak naprawdê z tego co widzê. Jak bym mia³ wiêksze zdlono¶ci produkcyjne to Setii móg³by siê jeszcze napociæ :) .

Wiêcej szczegó³ów
Wystawiono 1 piw(a):
Bobek1971
Seti_ 

starszy plutonowy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier 
Posted: 2019-06-30, 18:07   

No ogólnie to nie mam jako¶ bardzo ró¿owo :)

Czo³gi mia³e¶ kilka tur wcze¶niej, tak samo my¶liwce i bombowce. Samych czo³gów siê nie ba³em bo bez pomocy nie s± w stanie zdobyæ miasta, ale ju¿ bombowce s± powa¿nym zagro¿eniem. Tym bardziej z bonusami za sojusz militarny itp.
W sumie gra na tym etapie sprowadza siê do tego kto ma ile miast produkuj±cych samoloty i kto komu przytnie ich produkcjê bombarduj±c aerodromy.

Samolotom niedawno podsiniono si³ê ataku, wiêc pewnie ju¿ tak zostanie.

Cholernik 

xfire: Cholernik
Helped: 14 times
Piwa: 59/35
podpu³kownik  Br±zowy zlotowicz - 1 zlot  Pomocna d³oñ – pomóg³ minimum 10 razy  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo Mi¶ 2  I miejsce w Pucharze KAC - w turnieju dru¿ynowym Civ 5  Wygrany jeden GOTM 
Posted: 2019-06-30, 18:28   

No i balony daj± swoje dodatkowo, do szczê¶cia brakuje nuków, za ile co¶ spadnie na Itka? ;)

itkovian 

Posted: 2019-07-04, 06:44   

Nuki nie bêd± potrzebne mo¿na ju¿ oficjalnie zakoñczyæ Pebem mi og³osiæ zwyciêstwo Setiego....

Nie nastarczam z robieniem samolotów i magia liczb produkcji jest tutaj bezlitosna :) .

Kurde wszyscy graj± w civkê a zawsze wygrywa Setii :P .

jarek17777

Piwa: 15/53
starszy plutonowy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo XIII 
Posted: 2019-07-04, 10:55   

A nasza gra bêdzie jeszcze d³ugo trwaæ :( Super macie tempo panowie.
Gratki Seti

Seti_ 

Posted: 2019-07-04, 11:51   

W takim razie dziêki za grê!
W weekend postaram siê wrzuciæ trochê printscreenów, otstatniego sejwa i opis gry.

itkovian 

Posted: 2019-07-05, 06:50   

Ja dziêkujê wszystkim za udzia³ w pebemie. A admina proszê o usuniêcie TT z PEBEM HEX2.

Seti_ 

Posted: 2019-07-13, 19:49   

Trochê mi zesz³o, ale w koñcu znalaz³em trochê czasu na krótki opis gry. :)

Pocz±tek do¶æ standardowy, czyli sporo miast postawionych co 3 heksy - stawianie miast dalej od siebie uwa¿am na marnowanie terenu.
Nie by³o zagro¿enia, wiec najpierw stawia³em dzielnice handlowe i dopiero pó¼niej naukowe/kulturowe.
Zgarn±³em panteon od wiary za teren który by³ OP bez wzglêdu na wybran± nacjê. Pod koniec gry dostawa³em ponad 100 punktów wiary za nic z samego panteonu.
Ostatnio trochê zmienili ten panteon, wiêc nie wiem czy dalej jest taki dobry. W wersji sprzed zmiany to by³ kolejny kandydat do zbanowania.

Mieli¶my trochê niefart z map±, bo w miejscu gdzie mia³ byæ CS wygenerowa³a siê góra, przez co grali¶my tylko z po³ow± planowanych CSów.

Pocz±tkowo planowa³em zagraæ pokojowo, ale Trevis nie zadba³ wystarczaj±co o obstawê osadnika, wiêc mu go buchn±³em i jako¶ tak dalej posz³o ¿e zaj±³em trzy jego miasta.
Smoleñsk postawiony z osadnika od Trevisa. Za kilka tur Itko do³±czy³ do wojny i zgarn±³ dwa miasta Trevisa za wschodzie.
W tym czasie Cholernik zaczyna podbój Wnuczusia na pó³nocy mapy.

Na tym etapie gry pozosta³a trójka graczy mia³a sojusz ze sob±.
Zaczê³y mnie niepokoiæ okrêty Bobka przyklejone do moich granic, wiêc zaplanowa³em postawienie Arsena³u Weneckiego i portów w Smoleñski oraz Solikamsku.

Wojna z Bobkiem poch³onêla wiêcej fregat ni¿ my¶la³em.
Na szczêscie mia³em 4 porty w których co 4 tury wyskakiwa³o ³±cznie 8 fregat.

Itko prowadzi³ w techach, wiec mia³ pierwszy czo³gi. Na szczê¶cie mia³em do¶æ dobr± pozycjê do obrony.

Nastêpnie planujê podbój Cholernika przy pomocy Kawalerii + artylerii.

Do podboju Cholernika do³±czy³y te¿ pancerniki. Bardzo przyda³y siê tez ³odzie podwodne pl±druj±ce teren przybrze¿ny daj±c sporo z³ota na przezbrojenie wojska.

Itko ogólnie zagra³ bardzo dobr± grê i by³ przeze mnie nie do ruszenia przez wiêkszy czas, dlatego podbija³em wszystko na oko³o ³±cznie z CSami.
My¶lê ¿e gdyby zdecydowa³ siê na podbicie Cholernika przede mn± i zyskaniu dodatkowych miast to gra mog³a siê skoñczyæ inaczej.
Tura poddania:

Dziêki jeszcze raz za grê!

Wiêcej szczegó³ów
Wystawiono 2 piw(a):
jarek17777, itkovian
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: