www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download

Announcement 
   Jeste¶ nowy? Kliknij tutaj!    Zg³o¶ grê Civ6     Zg³os grê Civ5    Zg³o¶ grê Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIÊ NA GRÊ    Na ircu jest users osób. Za³aduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic

pbem'azakonczenie

Closed by: ScoobyDoo
2020-06-01, 23:42
Zako�czenie PBEM'a
Author Message
pocozyc 

Piwa: 3/2
kapral  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier 
Posted: 2019-01-28, 19:55   Zako�czenie PBEM'a

Wszem i wobec obwieszczam, �e PBEM RAS Pangea przeniesiony tutaj z COP'a zosta� zako�czony. Na polu walki pozostali:
- pocozyc
- Wolfenlane
- Matt

Gra zako�czy�a si� w turze 206 udanym desantem na ziemie Wolfa skoordynowanych si� rosyjsko-kongijskich. Jak dostan� tur� to porobi� screeny i nieco opisz� gr� z mojej perspektywy. Je�li kto� b�dzie mia� ochot� co� napisze ze swojej strony.

Bardzo si� ciesz�, �e mog�em zagra� ze wszystkimi graczami. Dzi�ki za super gr�, kt�ra ci�gne�a si�... no w�a�nie? kto� pami�ta od kiedy?

Dla mnie to dodatkowo sentymentalny pbem ze wzgl�du na to, �e przeniesiony bezpo�rednio z COP'a.
Last edited by ScoobyDoo on 2020-06-01, 23:42; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta

jarek17777

Piwa: 15/53
starszy plutonowy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo XIII 
Posted: 2019-01-28, 21:34   

Gratki panowie :)

Bobek1971 

xfire: bobek1971mie
Helped: 8 times
Piwa: 91/377
genera³ broni  Br±zowy order za specjalne zas³ugi - Astro Puchat, Kalendarium Dyplo 5, grafiki, random  Srebrny civmaniak – najwiêcej rozegranych gier  Piwosz – otrzyma³ minimum 25 piw  Obibok – nie gra³ od 90 dni  II miejsce w Dyplo - Dyplo1  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 10  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo 9  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo XIII  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo3  Prze¿ycie w Dyplo - Dyplo4,5  II miejsce w sezonie GOTM - I sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - I sezon Maxman  III miejsce w sezonie GOTM - II sezon Ironman  III miejsce w sezonie GOTM - II sezon Maxman  Z³oty gracz w demokracjê - GwD1  Z³oty gracz w demokracjê - GwD2 
Posted: 2019-01-28, 21:46   

:padam:

Wolfenlane 

Piwa: 10/5
starszy szeregowy 
Posted: 2019-01-28, 22:08   

Ja mam screena z 50 tury, by³ zrobiony 25 czerwca 2018, wiêc chyba nie grali¶my tak bardzo d³ugo ;)

Ale¿ ja mia³em tereny boskie i tak siê da³em podej¶æ kozakom :wstyd:

20180625075029_1.jpg
Plik ¶ci±gniêto 158 raz(y) 404.93 KB

Last edited by Wolfenlane on 2019-01-28, 22:10; edited 2 times in total  

pocozyc 

Piwa: 3/2
kapral  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier 
Posted: 2019-01-30, 22:34   

Podsumowanie gry z punktu widzenia Rosji.

Niestety nie mam screenów ze startu gry, ani ze ¶redniowiecza poniewa¿ formatowa³em komputer. Mam jednak screeny sprzed ataku na Indie.

Generalnie start by³ bardzo taki sobie z mojej perspektywy. Mia³em p³aski teren, Rosja daje kopa na pocz±tku, ale plusem jest jak teren jest ró¿norodny, a tu mia³em raczej p³asko. Na zachód okaza³o siê, ¿e mamy bardzo w±ski przesmyk ³±cz±cy dwa kontynenty, wiêc w gruncie rzeczy mia³em jedn± stronê z g³owy je¶li chodzi o obsadzanie granicy. Po kilkudziesiêciu turach okaza³o siê, ¿e na wschodzie mam 3 CS'y, które zas³aniaj± bardzo du¿e pa³acie wolnego terenu, na pó³nocy mam pasmo górskie niczym Pireneje, a za górami pokojowo nastawion± Koreê najbli¿szego s±siada. Za Kore± (Jarech) byli Hindusi (Wolf) i w³a¶nie tu widzia³em najwiêksze zagro¿enie. Wojna by³a nieunikniona bo teren by³ sprzyjazj±cy. Ja za to mia³em naprawdê spory bunkier, wiec musia³em jedynie walczyæ z barbarzyñcami i ze skutecznym rozwojem.

Na Zachodzie sprawy mnie ¶rednio interesowa³y, poniewa¿ by³o daleko i ¿adna interwencja z mojej strony nie wchodzi³a w grê. Z tego co wiem to najpierw nie przetrwa³o próby czasu pañstwo Lepkiego, a potem Matt (Kongo) podbi³ Mongo³ów (benevollus).

W ¶redniowieczu Wolf wystartowa³ z kultur± i nauk±, zacz±³ uciekaæ i to znacz±co. Widmo wojny Indie-Korea zbli¿a³o siê wielkimi krokami. Do koñca zastanawia³em siê, czy pomóc Korei czy zaatakowaæ os strony gór ¿eby broniæ siê przed inwazj± hindusk± na "ziemi niczyjej". Zrozumia³em dla mnie by³o to, ¿e Wolf maj±c tak± przewagê po zjedzeniu Korei pójdzie za ciosem. Decyduj±ce by³y góry i CS, które sta³y na drodze to zniechêci³o z³owrogich Hindusów ;) . Ostatecznie zaatakowa³em Koreê od po³udnia i przej±³em jedno miasto (Gytonge).

Mniej wiêcej w tym momencie skoñczy³y siê ju¿ walki na drugim kontynencie, niedobitki Mongo³ów jeszcze siê broni³y, ale Matt mia³ ju¿ sprawê pod kontrol±. Zaczê³a siê zimna wojna i rozój. Wolf ucieka³, ale skupi³em siê na tym by wykorzystaæ potencja³ Rosji co do wielkich ludzi, wiêc powoli nadgania³em z kultur±. Góry by³y naturaln± granic± i nic siê nie da³o zrobiæ na froncie. Matt sprawdzi³ mo¿liwo¶ci przesmyku i te¿ zrezygnowa³ z marszu na moje w³o¶ci... zaczê³a siê nudna rozwojówka.

Sytuacja z frontu pólnocnego:

My¶la³em, ¿e bêdê czeka³ na nieunikniony atak lotniczy Wolfa... ale pojawi³a siê propozycja Matta.
Ju¿ nie pamiêtam, czy to on wyszed³ z inicjatyw± czy ja, ale oboje byli¶my w plecy z nauk± i kultur±, wiêc postanowili¶my ¿e wspólnymi si³ami zaatakujemy Wolfa.
Propozycje by³y dwie - desant z zachodu lub bardziej nieoczywisty (przynajmniej w przypadku ataku Matt'a) desant ze wschodu bezpo¶rednio na stolicê.

Wybrali¶my opcjê nr 2. Wyda³a siê bardziej realna, chocia¿ szczerze my¶la³em, ¿e to samobójcza misja. z Moich wyliczeñ wynika³o, ¿e gdy my wy³adujemy wojsko to Wolf bêdzie mia³ ju¿ piechotê.
Przygotowali¶my siê (trwa³o to oko³o 15-20 tur), by³o widaæ ¿e t³oczê wojsko (Matt mia³ du¿± armiê, wiêc po Nim mo¿e niekoniecznie)... Kozacy okazali siê mega mocni (pierwszy raz nimi atakowa³em). Przygotowali¶my siê na desant na turê 190-195.

Sytuacja gdy moje wojska ju¿ wyl±dowa³y, zaczê³y siê pierwsze potyczki, a Matt by³ ju¿ przy brzegu

Okaza³o siê ¿e Wolf kompletnie siê nie przygotowa³, sporo mia³ rycerzy, stosunkowo ba³o kawalerii, moja flota szybko zdoby³a przewagê na wodzie, a jedno jedyne pole z którego mo¿na by³o bombardowaæ z morza obsadzi³em podwójn± fregat±, która okaza³a siê mega potê¿na.

Zdobycie stolicy okaza³o siê bardzo proste. Wojska Matta skierowa³y siê w stronê Srinagar i Brukselii, moje wojsko prowadzi³o ataki zaczepne przy Bombaju i Hongkongu. Wolf skierowa³ cale wojsko z granicy na odsiecz, to by³a dla mnie szansa ¿eby przesun±æ górzysty front i zaatakowaæ z pe³n± si³±.

Akcja siê powiod³a po zdobyciu kilku miast morale Wolfa opad³y i zakoñczyli¶my grê.

Dziêki Panowie !

kilka screenów z ostatniej tury:

Benevollus

Piwa: 4/5
starszy szeregowy 
Posted: 2019-01-31, 00:51   

Gratulki.

Wyj±tkow dziwna mapa siê trafi³a w tym PBEMie :)

Matt 

Otrzyma³ 2 piw(a)
starszy szeregowy  Obibok – nie gra³ od 90 dni  Pluszowy mi¶ - rozegra³ mniej ni¿ 10 gier 
Posted: 2019-01-31, 16:32   

Opisze jeszcze grê z perspektywy Konga.

Wylosowa³em cywilizacjê, która ma siln± jednostkê na wczesnym etapie gry (Ngao Mbeba - jednostka epoki klasycznej) i za³o¿y³em, ¿e pierwszego napotkanego s±siada spróbuje zaatakowaæ. Pierwsz± osob± by³ Lepki graj±cy Zulusami. Dystans miêdzy naszymi stolicami nie by³ du¿y, wiêc szybko zacz±³em przygotowywaæ siê do wojny. My¶lê, ¿e trochê zaskoczy³em przeciwnika, bo atakowaæ na etapie jak ka¿dy mia³ po 2 miasta to do¶æ szybko. Wojna posz³a sprawnie, chyba nawet bez straty jednostki i mog³em do³±czyæ 2 miasta Zulusów.

Nastêpnie chcia³em postawiæ na rozwój, ale mój kontynent okaza³ siê s³aby w tereny do rozwoju. W³a¶ciwie ca³y by³ pokryty lasem deszczowym. Do tego ma³o pól na których móg³bym robiæ kopalnie i zwiêkszaæ produkcjê. Do tego wszystkiego na ca³ym kontynencie by³ tylko jeden CS. Tak, ca³y kontynent, 3 cywilizacje i tylko 1 CS :)

Zmieni³em wiêc plany i maj±c trochê armii (do tego do¶wiadczon±), stwierdzi³em, ¿e zacznê wojnê z Benevollusem (Mongolia). Wojna nie posz³a ju¿ tak szybko jakbym chcia³, ale raczej sytuacjê mia³em pod kontrol±. Zaj±³em wszystkie miasta Mongolii i zacz±³em graæ w Sim City.

W tym momencie mo¿na pomy¶leæ, ¿e mia³em wszystko ¿eby wygraæ. Cisza spokój, s±siadów brak, przejête miasta, odstrasza³em resztê graczy si³± militarn±. Ale nie mia³em jednego - terenów na których miasta mog³yby ¿yæ, rozwijaæ siê i produkowaæ. Do tego nie mia³em religii, poniewa¿ Kongo jest cywilizacj±, która nie mo¿e za³o¿yæ w³asnej religii, a profity z wierzeñ czerpie tylko jak kto¶ przyjdzie i podzieli siê swoj± religi±. Niestety nikt nie przyszed³ :(
Nasta³ czas, w którym Wolfenlane zacz±³ wyra¼nie odje¿d¿aæ z nauk± i kultur±. Ok 170 tury z³o¿y³em Pocozyc propozycjê wspólnej walki z liderem rozgrywki. Jak przebiega³a decyduj±ca wojna opisa³ wy¿ej Pocozyc.

Zakoñczyli¶my w 210 turze. Mo¿e pojawiæ siê pytanie dlaczego nie chcia³em ci±gn±æ gry dalej i zacz±æ walkê z Poco¿yc. Otó¿ po przejêciu wiêkszo¶ci miast Wolfa, wybudowaniu kilku cudów porówna³em nasz rozwój i stwierdzi³em, ¿e dystans, który zacz±³ nas dzieliæ jest ju¿ nie do odrobienia. Podjêli¶my wiêc decyzjê o zakoñczeniu gry uznaj±c wygran± Pocozyc.

Gratulacje i do zobaczenia w kolejnej grze.
Pozdrowienia dla wszystkich uczestników zakoñczonego PBEMa :)

Lepki 

Postawi³ 1 piw(a)
Posted: 2019-01-31, 21:50   

No ja szybko zakonczylem tego PBEM a. Probowalem rozwinac miasta i przez to mialem slabe wojsko ,Wiec szybko mnie wchlonieto. Dzieki za gre.

Wolfenlane 

Piwa: 10/5
starszy szeregowy 
Posted: 2019-02-01, 09:22   

Gratki pocozyc, nie¼le zamaskowany i mia¿d¿±cy atak. Niby w demo nie mia³e¶ du¿ej przewagi w armii, ale kolejny raz siê przekonujê, ¿e ilo¶æ woja czêsto ma siê nijak do jego jako¶ci. Je¶li moje armie kawalerii przegrywa³y z Twoimi korpusami kozaków i to do¶æ powa¿nie, to có¿ mogê wiêcej powiedzieæ - miazga. Faktem jest, ¿e zaniedba³em trochê wojo, ale nie wiem czy dodatkowe 2, 3 armie kawalerii by mnie uratowa³y.
Pocozyc mnie z³apa³ w momencie, w którym robi³em lotniska i za max 10 tur by by³y samoloty, natomiast nie mia³em ¿adnej jednostki skutecznej przeciw kozakom - z³y wybór techowania, gdybym mia³ jakie¶ bazooki to bym siê mo¿e wybroni³.
Tereny mia³em super, a Ty takie sobie, wiêc tym bardziej gratki :)

This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: